Gazsó Dániel

Kapcsolatom a kunfakókkal évekkel ezelőttre nyúlik vissza. Minden ott kezdődött, amikor 15 éves koromban lovagolni kezdtem. Kezdtemben nagyméretű lovakon lovagoltam a hagyományos angol stílusban. Szerettem, de éreztem, hogy nem Én vagyok. Majd utána a western stílusban is kipróbálhattam magam. Sokkal közelebb állt ahhoz amit akartam, de még mindig nem volt teljes a kép. Pár év elteltével felköltöztem Budapestre és itt lovasíjász edzéseket keresve találkoztam Kelemen Zsolttal és nála folytattam a lovaglást. Ezen a helyen már kisebb termetű lovakon lovagoltunk, és tanultuk a lovasharc különböző elemeit. Megismerkedtem két csapattársammal, akik egyik nyáron elvittek magukkal Jászszentlásztlóra Eördögh Andráshoz. Ahogy megláttam a helyet, és ezeket a lovakat egyből tudtam, megérkeztem. Sok munka és kitartás árán megkaptam életem első lovát, Pihét, aki egy fiatal herélt kunfakó. Immár ez a 5. éve, hogy velem van és elválaszthatatlan társam minden téren. Együtt élünk, dolgozunk és bemutatózunk. Voltak nehézségek, mint minden ló esetében. Ő is tanításra szorult, de a közös munka meghozta gyümölcsét. A fajtából adódóan könnyebb dolgom volt, mint egy másik típusú lóval. Sokat számít a konyik jellemzői mellett az arab vérvonal megléte is. Szívósságuk és kitartásuk páratlan lett ezáltal. Könnyen tanítható és jó munkabírású fajta, aki mindig kész újabb dolgokat véghezvinni, ha gazdája azt kéri tőle. Pihe kifejezetten alkalmas a magasiskola elsajátítására, nagy érzéke van hozzá, ahogy sok másik társának is. Ezt volt szerencsém kipróbálni Göblyös István lovardájában is. Az ott tanultakat azóta is alkalmazva lovagolok. Az utóbbi időben tesztelve lett több dologra, ilyen volt a lovasterápiás foglalkozás is. Voltige hevederrel dolgoztunk, és elmondhatom, hogy egy gyermek alatt még nyugodtabban viselkedett, mint általában, kifejezetten figyelte minden mozdulatát. Szoktunk rajta gyerekeket is oktatni a hagyományos módon, a „szőrén lovaglást”.
Mint minden ló, ezek is rendelkeznek a jellemző tulajdonságokkal. Ilyen például a menekülő ösztön. Náluk ez könnyen kezelhető méretükből és bátorságukból adódóan. Pihével egyedül, a ménes jelenléte nélkül is szoktam dolgozni, akár túrákra is mehetek vele kettesben. Ennél a fajtánál megbízhatóbb lovakat nem ismerek.
Már egy éve vagyok tulajdonosa második lovamnak, Kitájnak, aki egy ígéretes 4 éves Kunfakó mén. Nagy reményeket fűzök hozzá. Fiatal kora ellenére könnyen kezelhető, más lovakkal jól kijön és rettentően alkalmas a lovaglás bármely elemeinek elsajátítására. Vele ismételten egy könnyen tanítható, kezelhető lovat ismertem meg. Nyáron alkalmam volt vele menni a második Kunfakó Ünnepen. Megfordultunk tenyészkancák között, városban más ménekkel is együtt. Mindenhol páratlanul helyt állt és elmondhatom ezt az összes kunfakóról, akik velünk voltak.
A lovaimat általánosságban lovasharcra, lovasíjász hagyományőrzésre használom, ahol elengedhetetlen az, hogy megbízhatóak, kiegyensúlyozottak és strapabíróak legyenek mind mentálisan, mind fizikálisan. Méretéből és hozzáállásából adódoan nagyon jó társakká tudnak válni egy lovaglás során, ahol többféle fegyvert is képes vagyok használni nyeregben és szőrén is.
Mindkét lovamat tisztelem és szeretem. Elmondhatom, hogy állat mivolta mellett a barátommá váltak. Ezt a barátságot szerencsére megtapasztalhatom minden nap.

Gazsó Dániel