Tartásmód

Alapvető szelekciós célkitűzésünk az volt, hogy lovaink jól bírják a szilaj tartást, és a legelő elegendő takarmányforrás legyen számukra. Ménesünk istállót sohasem látott;a hideget, meleget, esőt és szélvihart egyaránt jól tűri.A szilaj jelentősen növeli a ló ellen-állóképességét, szívósságát. A homoki és réti gyepek váltakozásával a ménes folyamatos, jó minőségű takarmányt legel. A nyári melegben a fás ligetek árnyékot nyújtanak, a cserjések, nádasok remek szélárnyékot adnak. Zuhogó esőben a lovak farukkal szél ellen fordulnak, a víz lefolyik hátukon, s oldalukon, a szőrforgóknál lecsöppen, így hasuk száraz marad. Télen hosszú bundát növesztenek. (Nagy hidegben az istálló veszélyes is lehetne.Ha a szabadban nagyon hideg van, az istálló pedig meleg, a hőmérséklet-különbség nagyon megterheli a lovak szervezetét.)Télen-nyáron legel a ménes, a hó alól is képesek kikaparni a táplálékot. A téli hónapokban kiegészítő gyepszénát kapnak. Abrakot csak idomításkor adunk, jutalomként. A csikók a szabadban születnek, általában éjszaka. A kancák bő tejelők, s jó csikónevelők.  Mivel szőrzetük durvább, kevésbé érzékenyek a legyekre, és egyéb szúró- szívó rovarokra.Lovaink állandó megfigyelés alatt vannak, folyamatosan ellenőrizzük kondíciójukat, viselkedésüket.  Egy lóra 3 ha legelőt, kaszálót számolunk.

Fontos megjegyezni: a szilaj vagy rideg tartás fogalma nem keverendő össze a nem megfelelő, hanyag tartással, embertelen bánásmóddal, a lovak elégtelen takarmányozásával.

A ménesi tartásnak állat-egészségügyi és etológiai szempontból óriási jelentősége van.A változatos legelőn, a vetett búzafüvön a lovak ki tudják válogatni azokat a növényeket, amely számukra a legkedvezőbbek, ezzel is erősítve immunrendszerüket.A gyepeket rendszeresen tisztító-kaszáljuk és boronáljuk, hogy ne alakuljon ki kedvezőtlen gyeptársulás. Szakaszosan legeltetünk.A csikók a ménesben játék közben szocializálódnak, megtanulják a rangsorban a helyüket.Mivel anyjuktól nem választjuk el őket, a kancatejtől egészségesebbek, jobban fejlődnek. Ez a legjobb immunerősítő. A lovak állandó mozgásban vannak legelés közben, s ez a lépkedéshathatósan erősíti a lovak izomzatát.A természetes tartás a lovak idegrendszerére is jó hatással van. A nyugodt, boldog lovak kiképzése is könnyebb feladat.